Kendisi Küçük Faydası Büyük: Badem
Bademin şeftali ile aynı familyaya ait olduğunu biliyor muydunuz? Şeftaliden farklı olarak dışı değil, iç çekirdeği yeniyor. Beyaz ve açık pembe renkli çiçeklere sahip olan badem ağaçları, en çok Akdeniz bölgesinde, özellikle de Türkiye’de yetişiyor. Badem bilinen en eski kuruyemişlerden biri, hatta eski Mısır döneminde dahi halk tarafından tüketiliyor. Ülkemiz dünyanın en büyük badem yetiştiricilerinden biri ve pek çok farklı badem türü Türkiye’de bulunabiliyor. Bir protein, demir ve kalsiyum deposu olan bademin sağlığımız açısından pek çok faydası bulunuyor. Bazılarından bahsedecek olursak:
- Badem, E vitamini bakımından son derece zengin bir meyve. Bu nedenle cilt ve saç sağlığına çok iyi geliyor. Aynı nedenle, yaşlılık etkilerini azaltıyor ve kırışıklık ile gözaltı torbalarının azalmasını sağlıyor.
- Göğüs yumuşatıcı ve öksürük kesici etkisi olan bademi üst solunum yolları rahatsızlıklarının tedavisine destek olması için tüketebilirsiniz.
- Badem, kötü huylu kolesterol oranlarını düşürüyor ve kalp ile damar hastalıkları riskini azaltıyor. Yarım çay bardağı ölçeğinde badem, 11 gram doymamış yağ içeriyor. Bu doymamış yağlar, kalp ve kolesterol bakımından son derece faydalı. Nitekim araştırmalar, düzenli olarak badem tüketen kişilerin kötü huylu kolesterol düzeylerinin % 4 – 12 arasında düştüğünü gösteriyor.
- Bademde karbonhidrat, doymamış yağ, diyet lifi, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini bulunuyor. Ayrıca magnezyum, bakır, riboflavin ve fosfor bakımından da son derece zengin. Yalnızca yarım çay bardağı ölçeğinde badem tüketerek, günlük magnezyum ve bakır ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz.
- Badem, safra taşı oluşma riskini % oranında azaltıyor.
- Ara öğünlerde 10 – 15 adet badem yemek tokluk hissi veriyor ve kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak badem tüketen kişilerin tüketmeyenlere kıyasla %31 oranında daha hızlı kilo verdiğini gösteriyor.
Badem Besin Değerleri
Her 100 gram bademde;Enerji 575 kalori Kalsiyum 264 mg
Şeker 3.9 g Demir 3.7 mg
Diyet Lifi 12 gr Magnezyum 268 mg
Protein 21 gr Potasyum 705 mg
Yağ 49 mg
A Vitamini 1 IU
Sodyum 1 mg
B6 Vitamini 0.1 mg