Kuru Üzümün Faydaları ve Besin Değerleri
Kuru üzüm, dünyanın her tarafında üretilen kurutulmuş bir gıda ürünüdür. Siyah ve sarı (sultana) olmak üzere iki çeşidi mevcuttur. İsminden de anlaşılabileceği üzere, üzüm tanelerinin kurutulması ile elde edilir ve dünyada en çok Türkiye’de üretilmektedir. Nitekim yıllık ihracatımız, yarım milyar doların üzerindedir. Amerika ve İran, kuru üzüm bakımından diğer büyük üreticiler arasındadır. Kuru üzümün genel sağlığa pek çok faydası bulunmakta olup, her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Kuru üzümün faydaları, şu şekilde listelenebilir:
- Diğer çoğu kurutulmuş meyve gibi, antioksidan özelliklere sahiptir. Hücre yapılarını tahribata karşı korur. Bu sayede yaşlanmayı geciktirici etkisi olduğu gibi, bağışıklık sistemine de faydası vardır.
- Osteoporoza karşı koruyan boron minerali bakımından zengin bir gıdadır. Boron, kalsiyumun daha etkin emilmesine yardımcı olduğu için kemik sağlığına da faydalıdır.
- Günde bir avuç kuru üzüm yemek, sarı nokta (makula dejenerasyonu) adıyla bilinen göz hastalığına yakalanma riskinizi %36 oranında azaltır. Bu hastalık, en çok 50 yaş üzeri kişileri etkilemektedir.
- Kuru üzüm, diyet lifi bakımından zengin bir gıdadır. Her bir kuru üzüm tanesinin %3.5’i, diyet liflerinden oluşur. Diyet lifleri, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar ve kabızlık problemi yaşamanızı engeller.
- 100 gram kuru üzüm, günlük demir ihtiyacınızın %12’sini karşılar. Bu nedenle, anemi tedavisinde kullanılan bir gıdadır.
- Kan şekerini aniden yükseltmez, buna rağmen enerji verir ve tokluk hissi uyandırır.
Kuru Üzüm Besin Değerleri
Her 100 gram kuru üzümde;Enerji 299 kalori Kalsiyum 50 mg
Şeker 59.19 gr Demir 1.88 mg
Diyet Lifi 3,7 gr Magnezyum 32 mg
Protein 3.07 gr Potasyum 749 mg
B1 Vitamini 0.106 mg Sodyum 11 mg
C Vitamini 2,3 mg Çinko 0.22 mg
E Vitamini 0.12 mg
K vitamini 3,5 mcg (microgram)