Zeytinyağının Faydaları
Ülkemizde bolca yetişen zeytinin çekirdekleri ile birlikte sıkılması ile elde edilen zeytinyağı, “doğanın eczanesi” olarak adlandırılabilecek kadar faydalı bir gıdadır. Yeşilimsi-sarımtırak renklerde olanı makbuldür. Saflık derecesi arttıkça, rengi de koyulaşır. Ticari olarak natürel (sızma), rafine ve riviera (karma) olmak üzere üç çeşit halinde satılmaktadır. En makbulünün sızma zeytinyağı olduğu kabul edilmektedir. Ülkemiz, dünya zeytinyağı üretiminde 7. sıradadır. Zeytinyağının faydalarını şöyle listelemek mümkündür:
- Cilt, saç ve sindirim sistemi sağlığına ayrı ayrı faydaları vardır. Cildin kimyasal yapısı ve pH değerleri ile uyumlu olduğu için, hiçbir tahrişe neden olmaz. Cildi besler, doğal olarak nemlendirir ve yaşlanma etkilerini azaltır. Bir avokadoyu püre haline getirip zeytinyağı ile karıştırarak, son derece etkili ve doğal bir nemlendirici krem elde etmeniz mümkündür. Nitekim egzama tedavisinde dahi, zeytinyağı kullanılmaktadır.
- Zeytinyağı, kuru saçların yumuşamasını ve düzleşmesini sağlar. Saç köklerini kuvvetlendirir. Bal ile birlikte karıştırarak, doğal bir saç maskesi haline getirebilirsiniz.
- Sindirim sistemine son derece faydalıdır. Basur ve kabızlık tedavisinde kullanılır. Antioksidan özelliği sayesinde, bağırsakların temizlenmesine faydası olur.
- Kan şekeri seviyelerini azaltır ve diyabete iyi gelir. Meme ve prostat kanseri riskini azalttığı, bilimsel çalışmalar ile ispatlanmıştır. Aynı zamanda kolesterol seviyelerini düşürdüğü de bilinmektedir.
- Bordeaux Üniversitesi tarafından 5 yıl boyunca sürdürülen bir araştırmada, 65 yaş üstü kişilerde felç geçirme riskini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıkmıştır. Felç riski, zeytinyağı tüketen kişilerde %41 oranında daha azdır.
- Doymuş yağ oranının düşük olması nedeniyle, kilo vermeye yardımcı olur.
- Sabahları aç karna içilen bir yemek kaşığı zeytinyağı, kalp ve karaciğer rahatsızlıklarının önüne geçer.
- Yüksek oranda A ve E vitaminleri içerir, safra söktürücü etkisi vardır.
Zeytin Yağı Besin Değerleri
Her 100 gram zeytinyağında;Enerji 884 kalori Kalsiyum 1 mg
Şeker 0 g Demir 0,6 mg
Yağ 99,6 gr Palmatik Asit %20
Protein 0 gr
Sodyum 2 mg
A Vitamini 157 IU
Doymuş Yağ 1.864 g
Linoleik Asitler %21